بلاکچین به نظر پیچیده مینماید اما مفهوم اصلی آن واقعا ساده است. بلاکچین نوعی پایگاه داده است.
پایگاه داده چیست ؟
بانک اطلاعاتی یا پایگاه داده، مجموعه ای از اطلاعات میباشد که به صورت الکترونیکی روی سیستم رایانه ای ذخیره میشود. اطلاعات یا داده ها به طور معمول در قالب جدول ساخته میشوند تا امکان جستجو و فیلتر کردن اطلاعات خاص را داشته باشند.
تفاوت صفحه گسترده با پایگاه داده برای ذخیره سازی چیست؟ صفحات گسترده برای یک فرد یا گروه کوچکی از افراد جهت ذخیره سازی و دسترسی به اطلاعات محدود طراحی شده اند. در مقابل یک پایگاه داده به گونه ای طراحی شده است که به طور قابل توجهی اطلاعات بیشتری را در خود جای دهد، که به راحتی توسط هر تعداد کاربر به طور همزمان قبل دسترسی، فیلتر و دستکاری میباشد.
پایگاه های داده بزرگ با قرار دادن داده ها در سرورهایی که از رایانه های قدرتمد ساخته شده اند، اجازه دسترسی به این قابلیت ها را به دست می آورند. این سرورها گاهی قادرند با استفاده از صدها یا هزاران کامپیوتر ساخته شوند تا از قدرت محاسباتی و ظرفیت ذخیره سازی لازم برای دسترسی همزمان کاربران به پایگاه داده برای هر تعداد از افراد قابل دسترسی باشد. اما اغلب متعلق به یک تجارت است و توسط شخصی منصوب اداره میشود که کنترل کاملی بر نحوه کار و داده های موجود در آن دارد.
بلاکچین چیست ؟
بلاکچین یک پایگاه داده رمزنگاری شده امن میباشد. این پایگاه کاملا عمومی، دارای مهر زمان و یک شبکه توزیع شده از هر معامله بیت کوین است که تا به حال رخ داده است. توزیع شده به این معناست که اطلاعات موجود در بلاکچین به عنوان یک گره در شبکه بلاکچین پخش و ضبط میشود.
هیچ پایگاه داده مرکزی وجود ندارد و هر کاربری میتواند به این لیست معاملاتی مراجعه کند و دقیقا بررسی کند که چه تعداد بیت کوین متعلق به یک آدرس خاص در چه برهه های زمانی بوده است. و به دلیل شفافیتی که دارد هیچ وابستگی به یک مرجع مرکزی نداشته و از پیش آمد هزینه های مضاعف جلوگیری میکند.
بلاکچین بیت کوین از تلاش استخراج کنندگانی که برای دریافت پاداش محاسبات ریاضی بسیار دشواری را حل میکنند تغذیه میشود. همچنین در عین حال هش هایی را ایجاد میکنند که مسبب تامین امنیت زنجیره ای بلاک ها میباشد. و پیدایش این داده ها دستکاری اطلاعات یک بلاکچین را تقریبا غیر ممکن میسازد. در واقع بلاکچین به یک دفتر خاطرات میماند که حک کردن آن غیر ممکن است.
بیشتر بخوانید: استراتژی بلاکچین چیست؟
نکات کلیدی
- بلاکچین نوع خاصی از پایگاه داده میباشد و تفاوت آن با یک پایگاه معمولی در نحوه ذخیره اطلاعات است. بلاکچین ها داده ها را در بلاکی ذخیره میکنند که در انتها به دایره ای از بلاک ها منتقل میشود.
- با وجود اطلاعات جدید یک بلاک جدید برای ذخیره سازی شکل میگیرد، هنگامی که بلاک با داده ها پر شد آن را به بلاک قبلی زنجیر میزنند که باعث میشود داده ها به تریتیب یک زنجیره زمانی موجود شوند.
- انواع مختلفی از اطلاعات را میتوان در زنجیره بلاکی ذخیره کرد اما بیشترین استفاده از آن تاکنون به عنوان دفتر معاملاتی است.
- درباره بیت کوین از بلاکچین به صورت غیر متمرکز استفاده میشود. به طوری که هیچ شخص یا گروه واحدی کنترل آن را بر عهده ندارد. بلکه کابران به صورت دسته جمعی در حفظ آن میکوشند.
- بلاکچین های غیر متمرکز غیر قابل تغییر هستند به این معنی که داده های وارد شده غیر قابل برگشتند. در ارتباط با بیت کوین به این معناست که معاملات به صورت جمعی و جهانی ثبت میشوند و برای همه قابل مشاهده هستند.
تفاوت پایگاه داده و بلاکچین چیست ؟
ساختار ذخیره سازی
یک تفاوت اساسی بین پایگاه داده معمولی و بلاکچین وجود دارد که آن ساختار داده ها و نحوه ذخیره سازی در آن ها میباشد. در بلاکچین اظلاعات به صورت گروهی جمع آوری میشوند که به آنها بلاک گفته میشود. این بلاکها مجموعه بزرگی از اطلاعات را در خود جای دادهاند.
بلاک ها ظرفیت ذخیره سازی خاصی دارند، به این صورت که زمانی که یک بلاک شکل گرفته و پر میشود دقیقا روی بلاک پر شده قبلی ذخیره خواهد شد و به این صورت به زنجیرهای اضافه میشود که زنجیره بلاک ها را تشکیل میدهند.
تمام اطلاعات جدیدی که به دنبال آن بلاک تازه اضافه شده به یک بلاک جدید تبدیل میشود که آن هم پس از پر شدن به زنجیره متصل خواهد شد.
یک پایگاه داده، داده های خود را در جداول شکل میدهد در حالی که یک بلاکچین همان طور که گفته شد، داده های خود را به صورت قطعات یا بلاک های به هم پیوسته در یک ساختار ذخیره میکند. این امر باعث میشود که همه بلاکچین ها یک پایگاه داده ای قوی باشند اما همه پایگاه های داده زنجیره ای از ذخیره سازی نیستند.
بلاکچین ها همچنین قادرند در زمان زنجیر کردن بلاک ها به طور ذاتی یک جدول زمانی برگشت ناپذیر از داده ها را هنگام پیاده سازی در ماهیت غیر متمرکز خود ایجاد کنند. زمانی که یک بلاک پر میشود آن را مهر و موم کرده و به بخشی از این جدول زمانی تبدیل میشود. هر بلاک در زنجیره زمانی که به زنجیره اضافه میشود و یک مهر زمان دقیق را به خود اختصاص میدهد.
تمرکز زدایی
برای درک بهتر بلاکچین بهتر است نگاهی دقیق به نحوه اجرای آن توسط بیت کوین بیاندازیم. بیت کوین مانند یک پایگاه داده، برای ذخیره بلاکچین خود به مجموعه ای از رایانه ها نیاز دارد. برای بیت کوین این بلاکچین ها فقط نوع خاصی از بانک اطلاعاتی هستند که در انجام هر معامله بیت کوین با انجام آن به ذخیره آن میپردازند.
در ارتباط با بیت کوین برخلاف اکثر پایگاه های داده، رایانه های ذخیره سازی همگی زیر یک سقف نیستند و هر رایانه یا گروهی از رایانه ها توسط یک فرد یا گروه خاصی از افراد خاص اداره نمیشوند.
تصور کنید یک شرکت داراری یک سرور متشکل از 10 هزار رایانه با یک پایگاه داده میباشد، که تمام اطلاعات حساب مشتری خود را در اختیار دارد. این شرکت دارای یک انبار است که شامل همه رایانه در زیر یک سقف میباشد. در این حالت کنترل هر یک از این رایانه ها و کلیه اطلاعات موجود در آنها میتواند در اختیار فرد یا افرادی باشد.
بیت کوین از هزارن رایانه تشکیل شده است که هر رایانه با در اختیار داشتن تمام بلاک های معاملاتی در هر نقطه ای از جهان با یک موقعیت جغرافیایی متفاوت وجود دارد. و همه آنها توسط افراد یا پروه های مختلفی اداره میشوند. به این رایانه ها که شبکه بیت کوین را آرایش کرده اند گره گفته میشود.
در صورت لمس یک گره توسط کاربر تمام گره های قبلی برای وی قابل مشاهده میباشد و گره ها به یکدیگر ارجاع داده میشوند. بنابراین به راحتی میتوان اطلاعات نادرست را تشخیص داد. این سیستم به ایجاد یک رویداد شفاف و دقیق بسیار کمک میکند.
شفافیت
به دلیل ماهیت غیر متمرکز بلاکچین، بیت کوین همه معاملات را میتوان با داشتن یک گره شخصی یا با استفاده از کمک کاوشگران بلاکچین مشاهده کرد. این ویژگی به هر کسی اجازه میدهد که معاملات را به صورت زنده زیر نظر داشته باشد.
هر گره کپی مخصوص خود را از زنجیره بلاک ها دارد. این زنجیره ها با تایید و اضافه شدن بلاک های جدید به روز میشوند. این بدین معنی است که اگر بخواهید، میتوانید بیت کوین را در هر کجا که باشید ردیابی کنید. به عنوان مثال در گذشته ممکن بود صرافی ها به راحتی حک شوند و صاحبان دارایی به آسانی همه چیز خود را از دست میدادند. اما اکنون با انتقال معاملات به بلاکچین ها ردیابی دارایی به حدی سخت شده است که دسترسی از خارج به آن غیر ممکن مینماید.
آیا بلاکچین امن است ؟
فناوری بلاکچین موارد امنیتی و اعتماد در بلاکچین را از چند طریق پاسخ میدهد. اول اینکه بلاک های جدید به صورت خطی و زمانی ذخیره میشوند. یعنی همیشه به انتهای بلاکچین اضافه میشوند. اگر نگاهی به بلاکچین بیت کوین بیاندازید متوجه میشوید هر بلاکی موقعیتی را روی زنجیره دارد که به آن ارتفاع میگویند. از نوامبر 2020 ارتفاع بلاک به 656197 بلاک رسیده بود.
پس از اضافه شدن بلاک به انتهای زنجیره بلاک، بازگشت و تغییر در محتوای بلاک بسیار دشوار است. مگر اینکه اکثریت برای انجام این کار به توافق برسند. دلیل آن این میباشد که هر بلاک حاوی هش مخصوص به خود میباشد.
همراه با هش بلاک قبل از آن و همچنین مهر زمانی آن در بلاک به نوع خاصی ذخیره میشوند. کدهای هش توسط یک تابع ریاضی ایجاد میشوند که اطلاعات دیجیتالی را به رشتهای از اعداد و حروف تبدیل میکند. در صورت ویرایش این اطلاعات به هر روشی، کدهای هش نیز تغییر میکنند.
بیشتر بخوانید : آیا هک بیت کوین امکان پذیر است؟
آیا هک بلاکچین امکان پذیر است؟
این ویژگی بلاکچین را به یک پلتفرم امن تبدیل میکند که تقریبا نفوذ به آن غیر ممکن است. اگر یک هکر سعی کند بلاکچین را تغییر دهد و به بیت کوین دستبرد بزند باید، در صورت تغییر بیت کوین خود این آدرس دیگر با سایرین مطابقت نخواهد داشت. زمانی که سایرین نسخه های خود را در کنار یکدیگر بگذارند به صورت متوجه تفاوت این نخسه با سایرین خواهند شد زنجیره آن را به عنوان یک نسخه نامشروع شناسایی کرده و اخراج خواهد کرد.
موفقیت در چنین هکی مستلزم این میباشد که هکر به طور هم زمان 51 درصد از نسخههای بلاکچین را کنترل و تغییر دهد تا نخسه جدید خود را به اکثریت تبدیل کرده و بتواند تایید سایرین را در زنجیره بلاکها از آن خود کند.
چنین حمله ای به زمان و پولی هنگفت و منابعی بیشمار نیاز دارد. و این در عالم هک کاری غیر ممکن میباشد. در حال حاضر تمام معاملاتی که با بلاکچین صورت میگیرند جزء امنترین وضعیت ها و بسترهای معاملاتی به شمار میآیند.