معاملات مارجین روشی برای معامله دارایی با استفاده از میزان ارزش کل دارایی شخص ثالث است که وارد معامله میکند. هنگامی که با معاملات معمولی مقایسه میشود، باید گفت که به معاملهگران این فرصت را میدهد که با استفاده از حسابهای مارجین به مبالغ بیشتری از سرمایه دسترسی داشته باشند. و به آنها اجازه میدهد تا به درستی از موقعیتهای یافته شده استفاده کنند. این توانایی در گسترش نتایج معاملات باعث میشود که معاملات مارجین به ویژه در بازارهای کم نوسان برای مثال بازار بین المللی فارکس محبوبیت داشته باشد. هنوز هم از معاملات مارجین در بازارهای سهام، کالا و ارزهای رمزنگاری شده استفاده میشود.
در بازارهای سنتی وجوه وام گرفته شده معمولا توسط یک کارگزار سرمایه گذاری تامین میشود. با این وجود در معاملات ارزهای رمزنگاری شده وجوه اغلب توسط معاملهگران دیگر تامین میشود. آنها سود خود را بر اساس تقاضای بازار برای وجوه مارجین کسب میکنند. اگرچه کمتر رایج است اما برخی از صرافیهای ارز رمزنگاری شده نیز بودجه ای را در اختیار بخش مارجین و کاربران خود قرار میدهند.
عملکرد معاملات مارجین
زمانی که یک معامله مارجین آغاز میشود، معاملهگر ملزم به گرو گذاشتن درصدی از ارزش سفارش کل خود خواهد شد. این سرمایه گذاری اولیه به عنوان حاشیه شناخته میشود و با مفهوم اهرم نیرو ارتباط نزدیک دارد. به عبارت دیگر اهرم نسبت وجوه وام گرفته شده به حاشیه را تعریف میکند.
به عنوان مثال برای افتتاح معامله 100000 دلاری با اهرم 1:10، یک معاملهگر باید 10000 دلار از سرمایه خود را متعهد شود. به طور طبیعی سیستم عاملها و بازارهای تجاری مختلف مجموعه متمایزی از قوانین، نرخ اهرم را ارائه میدهند. به عنوان مثال در بازار سهام 1:2 نسبت معمولی است در حالی که قراردادهای آتی اغلب با اهرم 1:15 معامله میشوند. در مورد کارگزاری های فارکس معاملات مارجین اغلب با نسبت 1:50 اعمال میشود، اما در برخی موارد از 1:100 و 1:200 نیز استفاده می شود. زمانی که صحبت از بازار ارزهای رمزنگاری شده است، این نسبتها از 1:2 تا 1:100 متغیر هستند و جامعه تجارت اغلب از اصطلاحات x مانند 2x, 5x, 10x, 50x استفاده میکند.
از معاملات مارجین میتوان برای بازکردن موقعیت های لانگ و شورت استفاده کرد. موقعیت لانگ به منعکس کننده فرضیه افزایش قیمت دارایی است در حالی که موقعیت شورت به معنی عکس آن میباشد. در حالی که موقعیت مارجین باز است، داراییهای معاملهگر به عنوان وثیقه برای وجوه وام گرفته شده عمل میکنند. درک این امر برای معاملهگران ضروری است زیرا اکثر کارگزاران این حق را برای خود محفوظ میدارند که در صورتی که حرکت بازار بر خلاف موقعیت آنها به معنی بالاتر یا پایینتر از یک آستانه خاص باشد به اجبار این موقعیت را ببندند تا داراییشان صدمهای نبیند.
به عنوان مثال اگر یک معاملهگر موقعیت اهرمی طولانی مدت long marjin position را باز کند، هنگامی که قیمت به طور قابل توجهی در حال کاهش است، در این شرایط تاجر باید بتواند برای باز نگه داشتن معامله مقداری از سرمایه خود را به بخش مارجین اضافه کند و بودجه بیشتری را به حساب مارجین خود واریز کند تا تماس حاشیه جلوگیری کند و مقداری از قرض خود را بازگرداند. در غیر این صورت اگر تاجر نتواند چنین کاری انجام دهد، داراییهای آنها به طور خودکار تصفیه میشود تا زیان آنها را بپوشاند.
به طور معمول این امر زمانی اتفاق میافتد که ارزش کل سهام در یک حساب حاشیه که به آن حاشیه انحلال نیز گفته میشود به زیر نیاز کل آن کارگزار یا صرافی کاهش مییابد، به زبان خودمانی دارایی ضبط خواهد شد. اصل مبلغ وام گرفته شده بدون توجه به اعمال زیان معامله پس گرفته میشود و سرمایه وثیقه با مجموع زیان اعمال شده در معامله به حساب معامله گر واریز خواهد شد.
مزایا و معایب معاملات مارجین
بارزترین مزیت معاملات مارجین این واقعیت است که به دلیل ارزش نسبی بیشتر موقعیت های معاملاتی میتوانند سود بیشتری را با خود به همراه بیاورند. به غیر از این، معاملات مارجین می تواند برای متنوع سازی بسیار مفید باشد. زیرا معاملهگران می توانند چندین موقعیت را با سرمایه نسبتا کمی باز کنند. و در انتها داشتن یک حساب مارجین ممکن است بازرگانان را سریعتر و بدون نیاز به جابجایی مبالغ زیادی به حساب خود به اهدافشان برساند.
با وجود تمام افت ها در بازار معاملات مارجین همانطور که نشانه بارزی در افزایش سود دارد باید انتظار آن را داشت که در ضرر نیز به همان صورت عمل خواهد کرد. برخلاف معاملات منظم، معاملات مارجین احتمال ضررهایی را که بیش از سرمایه اولیه معامله گران است ممکن است به بار بیاورند.
به همین ترتیب یک روش معاملاتی با ریسک بسیار محسوب می شود. بسته به میزان اهرم درگیر در یک معامله حتی کاهش اندکی در قیمت بازار نیز ممکن است ضررهای قابل توجهی برای معامله گران به بار بیاورد. به همین دلیل مهم است که سرمایه گذارانی که تصمیم به استفاده از معاملات حاشیه ای میگیرند از استراتژی های مدیریت ریسک مناسبی استفاده کنند و از ابزارهای کاهش ریسک مانند حد مجاز سفارشات بهره مند شوند.
معاملات مارجین در بازار ارزهای رمزنگاری شده
معاملات مارجین به طور ذاتی خطرناکتر از معاملات منظم و عادی هستند. اما زمانی که صحبت از ارزهای رمزنگاری شده باشد درصد ریسک به طرز غیر قابل کنترلی چند برابر خواهد شد. با توجه به سطح بالای نوسانات معمول در این بازار، معاملهگران مارجین باید بسیار مراقب باشند. گرچه ممکن است استراتژیهای پوشش و مدیریت ریسک مفید واقع شوند، معاملات مارجین برای افراد مبتدی به هیچ وجه توصیه نمیشود.
توانایی تجزیه و تحلیل نمودارها، شناسایی روندها و تعیین نقاط ورود و خروج از حجم خطرات مربوط به معاملات حاشیهای به هیچ وجه نمیکاهد. اما ممکن است به پیش بینی بهتر ریسک و تجارت موثرتر کمک کند. بنابراین پیش از استفاده از معاملات ارزهای رمزنگاری شده توسط کاربران به آنها توصیه میشود که درک دقیقی از تجزیه و تحلیل فنی داشته باشند و یک تجربه گسترده در زمینه تجارت منظم و عادی کسب کنند.
مسلما معاملات مارجین ابزار مفیدی برای کسانی است که میخواهند سود معاملات موفق خود را افزایش دهند. در صورت استفاده صحیح معاملات اهرمی ارائه شده توسط حسابهای مارجین میتوانند به سودآوری بیشتر و تنوع و پراکنده کردن سرمایه بسیار کمک کنند.
همانطور که گفته شد، به هر حال این روش معاملاتی میتواند زیانها را نیز افزایش دهد. بنابراین تنها باید توسط کاربران و تاجران ماهر مورد استفاده قرار بگیرد. از آنجا که موضوع معاملات ارزهای رمزپایه است به دلیل وجود بیثباتی شدید در بازار آن باید با دقت بیشتری به معاملات مارجین نزدیک شد.